Voorjaar 2014 / krantartikels over ons project

Krantartikels die wij recent vanuit Fukushima ontvangen hebben.
(Parafrase en vertaling door Shione Kunimori)

Tulpen van vriendschap

Steun uit Nederland: glimlach voor de kinderen

Yumoto Daiichi Basisschool

TOHOKU-tulpen op Yumoto Daiichi Basisschool in Iwaki, Fukushima

TOHOKU-tulpen op Yumoto Daiichi Basisschool in Iwaki, Fukushima

(Door Sachie Haga/ journalist Furusato)

            Bij de ingang van de Yumoto Daiichi Basisschool staan de tulpen uit Nederland in volle bloei. Leerlingen en Leraren kijken glimlachend naar de tulpen, terwijl zij het schoolgebouw binnenlopen. De tulpenbollen zijn eind november vorig jaar meegenomen door Yumiko Kunimori en Petra van den Berg in het kader van het project “Nederland-Fukushima Wenspopjes x 1000”.

            Leerlingen van groep 4 hebben meegedaan aan het project en dezelfde leerlingen hebben de bollen in een plantenbak geplant. Sindsdien zijn ze met alle liefde verzorgd: in januari zijn de eerste bollen uitgekomen, de warme maart-maand heeft ze hard doen groeien en aan het begin van deze maand zijn mooie roze tulpenbloemen gaan bloeien.

            De “Touhoku-tulpen (Noord-Oost-regio -tulpen)”, zijn naast deze school onder andere ook aan de Naraha-Zuid Basisschool (bevindt zich op dit moment op een tijdelijke locatie) uitgedeeld en aan families, die naar Tokyo moesten vluchten.

            Mevrouw Kunimori zegt dat steeds meer mensen haar berichten sturen over de bloeiende tulpen. Zo komen er steeds meer mensen in contact met elkaar en wordt de band versterkt.

Tulpen van vriendschap: in volle bloei
Twee Naraha Basisscholen Tijdelijke Vestiging

TOHOKU-tulpen op Naraha basisschool

TOHOKU-tulpen op Naraha basisschool

Tulpen van vriendschap: in volle bloei

(Door Sachie Haga/ journalist Furusato)

Voor de ingang van de tijdelijke vestiging van de Naraha Zuid-/ Noord- Basisschool staan de Nederlandse tulpen in volle bloei. Ze zorgen voor een glimlach op de gezichten van de leerlingen en leraren.

Steun van Japanners uit Nederland

Vorig jaar november hebben Yumiko Kunimori en haar vriendin 77 tulpenbollen uit Nederland meegenomen, toen zij de vestiging bezochten in het kader van het project “Nederland-Fukushima Wenspopjes x 1000”. Leerlingen van beide scholen hebben de bollen in plantenbakken verzorgd en hebben ze prachtig laten bloeien. De “Tohoku (Noord-Oost)-tulpen” zijn speciaal gekweekt met als bedoeling om in Fukushima te worden geplant. De kleuren zijn ook uitgekozen met een betekenis: roze van de Japanse kersenboom en oranje van Nederland. Toen mevrouw Kunimori en haar vrienden het project startten met als doel om de kinderen in Fukushima te steunen, hadden ze nog helemaal geen contacten in de provincie. Al snel kreeg het project veel lokale steun en werd er contact gelegd met Hiroko Saito, die voorheen heeft gewerkt op de Amsterdamse Japanse School in Nederland en tegenwoordig directrice is van de Naraha Zuid Bassischool, en Isao Kato, eigenaar van een bar in Iwaki.

Mevrouw Kunimori zegt: “Ik word heel blij van alle mails, waarin staat dat de Tohoku-tulpen aan het bloeien zijn. Ik hoop dat we nog lang contact zullen houden”. Zij is vastberaden door te gaan met het steunen van de provincie.Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone