Naar Iwaki, Fukushima

Op 13 juli ben ik naar Iwaki gegaan.

gogo-touhoku-1

(Deze poster zag ik op het station in Tokio: IK ga naar TOHOKU (noordoost Japan)!

Het duurt 2,5 uur om van Tokio naar Iwaki te reizen. Het is beslist niet ver weg, maar het was mijn eerste keer in Iwaki.

Gelukkig ging ik samen met mijn vriendin mevrouw Tamamura op reis. Wij hebben elkaar 7-8 jaar geleden in Leiden leren kennen en sindsdien contact gehouden via internet.

ueno_st.-9 - Copy

Vroeger (zon dertig jaar geleden) woonde familie Tamamura op loopafstand van ons huis. Haar zonen gingen naar een basisschool in de buurt, en zaterdag gingen ze naar een Japanse school in Den Haag (toen zat deze school nog in de Japanse ambassade). Haar tweede zoon is nu volwassen en werkt voor een bedrijf in Iwaki, waar hij woont samen met zijn echtgenote.

Wat is de wereld toch een kleine plek!

Terwijl we in de trein zitten en onze lunch eten, vertelt mevrouw Tamamura over de dag van de ramp, 11 maart 2011. Op die dag zat zij in precies dezelfde trein, op weg om haar zoon in Iwaki te bezoeken.

yumiko_fukuteru-superhitachi

Ik had mijn wenspopjes voor de presentatie ook meegenomen.Dit wordt het debuut van ons project in Iwaki!

Share:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone